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STANDARDS BULLETIN 2008-08  
 
 

 
CAN/ULC-S319-05, Electronic Access Control Systems  

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 

 
 
The following frequently asked questions (FAQ) is being issued in response to a request for 
clarification on some of the testing protocol outlined in CAN/ULC-S319-05, Electronic Access 
Control Systems.  
 
The responses have been endorsed by the ULC Committee on Security and Burglar Alarm 
Equipment and Systems, the ULC Subcommittee on Control Equipment, and the ULC Working 
Group on Access Controls. 
 
Should you require any additional information, please contact Mahendra (Mike) Prasad at  
416-757-5250 Ext.  61242 or email: mahendra.prasad@ca.ul.com 
 
Yours truly, 

 
G. Rae Dulmage 
Director, Standards Department & Government Relations Office 
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No. Clause/Section QUESTION ANSWER 
1 Section 1 Does the standard apply to computer 

equipment used in monitoring 
console? 

Yes, the standard applies to computer 
equipment using monitoring console (i.e. 
computer equipment used in monitoring 
console), except for specific electrical 
performance tests of Section 7, as noted in 
Question 2. 
 
Classes II, III and IV equipment specify 
“monitoring” requirements. Such 
“monitoring” requirements, being 
performance based, apply irrespective of the 
type of equipment used. Should the 
monitoring equipment of an access control 
system also provide the monitoring of other 
“system(s)”, i.e. intrusion detection, 
compliance is required with both the 
monitoring requirements in CAN/ULC-S319-
05 and in the standard applicable to the 
monitoring of other equipment. The 
operation of the access control system shall 
not be adversely be affected by the 
monitoring of such other system(s). 

2 Section 1 UL 294 (Access Control System 
Units), sec. 1.2 and 27 outline an 
alternate method to evaluate 
monitoring console computers based 
upon testing of representative model 
with minimum system configuration. 
Can S319 take a similar approach?   

As written, computer equipment is required 
to comply with all requirements of 
CAN/ULC-S319-05. However, the intent was 
only to test for system capability; not all of 
the electrical performance tests in Section 7. 
It was not intended for the following tests to 
apply to computer monitoring equipment if 
evidence is provided that the computer 
monitoring equipment complies with relevant 
Canadian safety standards, such as 
CSA/CSA-C22.2 No. 60950-1 (Information 
Technology Equipment-Safety-Part 1: 
General Requirements):  

• Subsections 7.3, 7.4, 7.5, 7.8 up to 
and including 7.38 

 
Although this is not currently specified in 
CAN/ULC-S319, it is intended that for 
computer monitoring equipment, the 
manufacturer specify a minimum system 
configuration consisting of the following:  

(i) Operating system class, minimum 
revision levels/or kernel type and 
revision level 

(ii) Microprocessor type, minimum 
revision level and minimum clock 
speed 

(iii) Minimum disk storage 
(iv) Minimum memory requirements 
(v) Monitoring software revision level 
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No. Clause/Section QUESTION ANSWER 
3 5.2.3, table 6, 

5.5.2.3, table 11  
 
ALERT 

Definition of ALERT does not specify 
where ALERT should occur.  
Section 5.2.3 and table 6 outline the 
requirements to ALERT in Monitoring 
console.  
Section 5.5.2.3 and table 11 require 
ALERT at portal for closing. 
No other requirements of ALERT at 
protected premises (local) in this 
standard. 
Does ALERT in this standard only 
refer to the signals at monitoring 
console and portal? No other ALERT 
required in controlled area? 

Yes, the ALERT in this standard only refers 
to the signals at monitoring console and 
portal and no other ALERT is required in 
controlled area. 
 
Prescribed “Alert” requirements are only at 
the portal and at the monitoring console. 
“Alert” does not have the same meaning as 
“alarm”, which is for intrusion detection 
applications. Should an access control 
system also provide the intrusion detection 
functions, compliance is required with both 
the requirements of CAN/ULC S319 and of 
the applicable intrusion detection standard. 
The operation of the access control system 
shall not be adversely be affected by the 
intrusion detection functions. 

4 5.4.1.3 
Integrity of 
Communications 

Its definition states “Communication 
Integrity exists as long as misleading 
actions or results are not 
accomplished by operation/request 
MALICIOUSLY ENTERED in the 
system by UNAUTHORIZED MEANS”.
 
Does it mean Compromise Test (as in 
ULC-S304) is required between 
readers and access control units? Or 
to verify Data Authentication is 
sufficient. 

The extent of “ensuring communication 
integrity” is not defined under 5.4, but is 
defined in 5.3, Communication Channel 
Security, and verified in accordance with 
7.39, Communication Security Compromise 
Test.  
 
The channel security starts from the reader 
to the monitoring console (per 5.4.1.3) for 
Level IV,  

5 6.1.3 and 7.6.1 
 
Trouble 

Both sections refer to a “Trouble 
Signal”. However, Trouble Signal is 
not clearly defined in this standard. 
What are the requirements for 
trouble? Audible? Visual? Local? 
Monitoring console? What are the 
differences between “trouble” and 
“alert”? 

“Trouble signal” has the same meaning as 
that used in CAN/ULC-S304, Signal 
Receiving Centre and Premise Burglar 
Alarm Control Units, but in CAN/ULC-S319-
05, its referred as an “Alert” at the 
monitoring console, as specified in items 11 
to 15 and 18 to 23 in Table 6, Monitoring 
Console Alert Requirements.  
 
Trouble and Alert are synonymous, 
however, it should be noted that Trouble 
causes an Alert. 

6 5.1.7.1, table 4 
item 9 to 14 
 
Self Diagnostic 

To what extend should Control Unit 
perform self-diagnostic? Control unit 
circuit only? Communication channel 
to the readers? Circuits in readers? 
What are the differences between self-
diagnostic and electrical supervision?  

“System self-diagnostic” is defined in the 
Glossary and some requirements are stated 
in Table 4. The frequency of system self-
diagnostic is not defined and it is recognized 
that some conflicts exist between the 
communication channel security 
requirements and electrical supervision.  
 
The objective is to signal “faults”. The 
reporting of some faults is specified (e.g. for 
communication channel security). 
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Frequency of system self-diagnostic to be 
considered in the next edition of CAN/ULC-
S319. 
 
It was intended that unless supervised 
through other means, self diagnostic is be 
applied for items 11 to 15, and 18 to 23 in 
Table 6, Monitoring Console Alert 
Requirements. 

7 4.2 
Marking 

Marking requirements of section 4.2 
only apply to Portal Locking Devices.  
 
Why do more marking requirements 
apply to portal locking devices than to 
the control unit? 

It was intended for 4.2.1 to apply to all 
access control devices, where applicable; 
not only to portal locking devices.  
 
This intent can be clarified in the next edition 
of CAN/ULC-S319 as follows (or blend 4.2, 
Portal Locking Devices, into 4.1, General): 

4.2 Access Control Devices Portal Locking 
Devices 

4.2.1  In addition to requirements identified 
in Clauses 4.1.1 and 4.1.2, the markings on 
portal locking devices access control 
devices shall provide the following 
information… 

8 5.1.2.2 
Minimum 64 user 
access levels 

Need some guidance how to test or 
verify 64 levels. 
 

It is required that a minimum of 64 
combination of where and when a 
credentials may satisfy “access granted”. 
This can be verified from system literature. 

9 5.1.3.1 Where were these "types of portal 
construction" originated? 

With regards to 5.1.3.1 (B), it was intended 
for reference to “Type” to be “Class” for the 
four classes of equipment defined in this 
standard. This will clarified in the next 
edition of CAN/ULC-S319. 

10 5.4.3.5 
Separation 

Need a clarification of what type of 
"separation" is required. 
 

Separation” has the same meaning as 
“destruction by removal”. Intent is that the 
token will be unusable if there is any 
separation of the encoded information from 
the token. 

11 5.4.5.2.5 Does it mean that for motion 
detectors, a keylock is required in 
addition to tamper switches? 
 

The idea is to make it difficult to modify 
settings by having to remove some “locking” 
devices such as a screw. A keylock would 
satisfy the requirements but may be 
excessive.  

12 7.5.2.1, 7.5.3 Should conditions in 7.5.2.1 (over- and 
under- voltage) also apply to 7.5.3 
Power-Limited Circuits? 
 
 
 

It was intended for 7.5.2.1-7.5.2.4 to apply 
to all output circuits, not just Non Power-
Limited Circuit. Current requirements appear 
to be based, in part, on UL 1034 (Burglary-
Resistant Electric Locking Mechanisms).  
This will clarified in the next edition of 
CAN/ULC-S319 by deleting title 7.5.2 (Non 
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Power-Limited Circuit) and moving 7.5.21-
7.5.2.4 into Section 7.5.1, starting from 
7.5.1.3. 

13 7.6.3 
Manual battery 
test feature 

Is a battery capacity test required in 
the manual test feature?  

Yes, it can be effectively tested with a load 
test 

14 7.6.3 
Manual battery 
test feature 

What kind of interface of battery status 
can be acceptable? Red/green LED 
for pass/fail? LCD to indicate voltage 
and capacity? 

No specific requirements for indication as 
long as the “manual test feature effectively 
tests the capability of electronic components 
or the battery” 

15 7.6.4 
Supervision 
 

What is the definition of “Protection 
circuit conductors”?  
 

Protection circuit conductors are input circuit 
conductors (which have line supervision), 
such as for connection with readers, 
motions sensors, door status sensors, 
tamper switch, etc. 

16 7.6.4 
Supervision 

Do the conductors connecting control 
unit and portal locking devices need to 
be supervised?  
 

No, however, protection circuit conductors 
for connecting bond sensors in Class IV 
electromagnetic locks need to be supervised 
(Clause 5.6.7). 

17 7.7.4.5, 7.7.4.7 
Extended Power 
Failure 

Does "Extended Power Failure" refer 
to the period in table 24 (30 min to 4 
hr)? 

Yes - extended power failure is defined in 
Clause 7.7.4.7 and Table 24, as the time in 
excess of minimum duration. 

18 7.17.9 
Temperature Test 

Do “10% of Zones” refer to input 
zones?  

Zones refer to any circuit that needs to be 
supervised (i.e. zones = protection circuits) 

19 7.25 
Drop Test 

Can this test be waived for 
permanently mounted cord connected 
products? 
Answer: This is a “boiler plate” 
requirement. Whether the test can be 
waived is a question of consistency 
with requirements of similar standards. 
 

This test is same as that in CAN/ULC-S303-
M91 (Local Burglar Alarm Units), ULC-
S306-03 (Intrusions Detection Units), UL294 
(Access Control System Units).  
 
For the next edition of CAN/ULC-S319 it is 
recommended to waive this test for 
permanently mounted cord-connected 
products. 

20 7.33 
Static Discharge 
Test 

Maintaining 10% +/- 5% RH in a 
humidity chambers could be a burden 
for most of the test labs, especially if a 
technician has to stay in the chamber 
to perform the test.  
Is the intent of the standard that 
10%+/-5% RH has to be maintained 
while the lab technician is conducting 
the test? Or it is the samples to be 
pre-conditioned in this environment. 

This test is same as that in ULC-S306-03 
(Intrusion Detection Units). For the next 
edition of CAN/ULC-S319 it is 
recommended to re-evaluate this level of 
humidity and consider specifying a higher 
value for humidity. 

21 7.35 
Corrosion 

Can the exception for control unit also 
apply to monitoring console 
equipments (computers etc), which 
are supposed to be installed in the 
similar or better indoor environment as 
control units? 

Yes 



Standards Bulletin 2008-08, CAN/ULC-S319-05 
 
 

Page 6 of 6 

No. Clause/Section QUESTION ANSWER 
22 7.36 

Stability 
(i) Similar to 7.35, can monitoring 
console equipments also be 
exempted?  
 
(ii) Therefore, can we further interpret 
that only non-inherently stable 
products, such as motion detectors, 
biometric readers are subject to this 
test? 

(i) Yes, monitoring console equipments can 
also be exempted, similar to 7.35. 

 
(ii) No, it cannot be interpreted that only 
non-inherently stable products, such as 
motion detectors, biometric readers are 
subject to this test. However, for the future, 
consideration will be given for this test to 
apply only to non-inherently stable products 
in the next edition of CAN/ULC-S319. 

23 9.1.2 
Outdoor 

Can same exception (mark for indoor 
use only) apply to readers for indoor 
use? 
 

In addition to portal locking devices, there is 
a good probability that readers and REX 
may also be installed outdoors. Therefore, 
the intent of 9.1.2 is for other devices that 
may be installed outdoors. It will be 
recommended to revised 9.1.2 as follows for 
the next edition of CAN/ULC-S319: 

“Unless specified and marked for indoor use 
only (see Clause 7.10.2), products are 
assumed to be installed indoor and outdoor, 
or the like, and shall comply with the 
requirements specified in this Section.” 

24 9.3.1.7 
Rain Test 

Can a voltage meter with internal 
resistance higher than 30 k Ohm be 
used for this test? 
Answer:  This is a question of 
consistency with methods used with 
similar standards.  

This requirement is based on CAN/ULC-
S303-M91 (Local Burglar Alarm Units) and 
ULC-S306-03 (Intrusion Detection Units). 
For the next edition of CAN/ULC-S319, It 
will be recommended to revise 9.3.1.7 to 
indicate that minimum 30 KΩ resistance 
should be used. 

25 9.3.1.8 
Rain Test 

This section specifies 900 mm 
between the central nozzle and the 
EUT, while 1400 mm is shown on 
Figure 17. Which distance should we 
apply? 
 
(for reference: 1400 mm in UL294) 

1400 mm is from the centre of the nozzle to 
the focal point; not to the EUT. All 
dimensions are correct as specified and 
consistent with other ULC standards. 

26 9.3.5 
Corrosion 

Only 9.3.5.2.5 gives number of 
samples (3) of portal locking device for 
salt spray test. 
How many samples are required for 
each corrosion test?  

One sample for each of the 3 environments 
(total of 3 samples) per 9.3.5.1.1. 

 
 

 
 


