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CAN/ULC-S537-97, Verification of Fire Alarm Systems  

 
INTERPRETATION OF SECTION 5 (SYSTEM MODIFICATIONS) 

 
 

The following is an interpretation of Section 5 (System Modifications) by the ULC Subcommittee 
on Installation, Inspection and Testing, and Verification of Fire Alarm Systems, on CAN/ULC-
S537-97 (Verification of Fire Alarm Systems). This is being issued in response to a request for 
an interpretation that was received by ULC. Take note that this interpretation is on the Third 
Edition (1997) of CAN/ULC-S537. The current version is the Fourth Edition (2004). 
 
Interpretation Request: 
 
Question 1 on CAN/ULC-S537-97, Verification of Fire Alarm System 
 
While the building is under construction, individual devices are verified. Subsequently, software 
changes are made.   The system's programmer and verifier has not used a compare program, 
printout, provided a history of changes or completed a re-verification.  
 
The software changes were made during construction of a new building. During the construction 
process some devices were added to circuits that had verification work done on them. The 
added devices were verified and the connections to the circuit verified. It was felt that Section 5 
(System Modifications) did not apply during the new construction process. The software 
changes were tested for the added device. Typically an added alarm initiating device would 
require that the annunciation function be changed. Any software changes done for the device 
were verified. The typical common alarm functions would not be affected by the addition of a 
device since it is inherent in the system as a common alarm. The requirements of Section 5 
(System Modifications) were followed after the completed verification report of the new building 
was submitted. 
 
Is Section 5 "System Modifications" applicable, and specifically the requirements of Clause 5.8?  
 
Question 2 on CAN/ULC-S537-97, Verification of Fire Alarm System 
 
While the building is under construction, individual devices on a data communication link are 
verified.   Subsequently, new active field devices are added to the link.   The system's verifier 
has not completed an operational test on the link's devices.  
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The added field devices were done during construction and the added devices were verified. It 
was felt that Section 5 did not apply during construction when the changes were made. The 
requirements of Section 5  (System Modifications) were followed after the completed verification 
report of the new building was submitted. 
 
Is Section 5 "System Modifications" applicable, and specifically the requirements of Clause 5.4?  
 
Interpretation by ULC Subcommittee on Installation, Inspection and Testing, and 
Verification of Fire Alarm Systems: 
 
Section 5 (System Modifications) is not applicable under both conditions described in 
Questions 1 & 2 above. 
 
Rationale: Section 5, System Modifications, is not intended for the ongoing installation and 
operational testing required to initially verify fire alarms systems in a building that is under 
construction.   Section 5 applies to fire alarms systems in buildings after the initial verification 
report has been issued for the fire alarm system. Furthermore, it should also be noted that there 
are references to “existing input/output circuit”, “existing devices”, etc., throughout Section 5 and 
that the term “existing” would be further clarified as to its intent during the development of the 
next edition of CAN/ULC-S537, Verification of Fire Alarm Systems. 
 
 
 
 
Should you require any additional information, please contact Mahendra (Mike) Prasad at  
416-757-5250 Ext.  61242 or email: mahendra.prasad@ca.ul.com 
 
Yours truly, 

 
G. Rae Dulmage 
Director, Standards Department & Government Relations Office 
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