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The following is an interpretation of Clause 4.7.4 of CAN/ULC-S559-13, Standard for Equipment 
for Fire signal Receiving Centres and Systems, by the ULC Subcommittee on Control Units (ULC 
S500F/SC2) and ULC Working Group on Control Units for Fire Alarm Systems (ULC WG-S527).  
This interpretation is being issued in response to a request received by ULC Standards. 
 
Background: 
 
Clause 4.7.4 of CAN/ULC-S559-13 states: 
 
“A computer work station used as one of the required displays or as fire signal receiving centre 
equipment shall comply with all the requirements of this section. Mechanical protection shall be 
provided if failure of the computer or its associated components such as a monitor, mouse or 
storage device, inhibit the normal operation of the fire signal receiving centre.” 
 
The term “mechanical protection” is not defined.  The intent was unclear, whether the requirement 
is intended to protect against accidental disconnection of cables and equipment, or to deter against 
malicious intent. Intuitively, it would make sense for protection against accidental, or at least non-
aggressive types of interference since intentional or aggressive attacks can be carried out in any 
case using either the input devices or through mechanical damage to the display.  It was noted that 
since the computer equipment complies with CAN/ULC-S559, it shall be installed in a controlled 
environment prescribed by CAN/ULC-S561, Installation and Services for Fire Signal Receiving 
Centres.  Restricted access minimizes inadvertent, accidental or malicious activity towards the 
equipment.   
 
Question:  
The request for clarification was: 
 
Is it correct that “mechanical protection” required in Clause 4.7.4 of CAN/ULC-S559 is intended to 
mean that all cabling must be secured using a means that would require proactive fastening (e.g. 
screws) rather than simple friction retention, and that it does NOT mean that the cabling must be 
protected, for example, by armored cable or an enclosure that would prevent cutting with simple 
tools? 
 

Interpretation of the ULC Subcommittee on Control Units (ULC S500F/SC2) and the ULC 
Working Group on Control Units for Fire Alarm Systems (ULC WG-S527):  
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YES, it is intended that “mechanical protection” required in Clause 4.7.4 of CAN/ULC-S559-
13 means that all cabling shall be secured using a means that would require proactive 
fastening (e.g., screws).  The Clause does NOT intend that the cabling must be protected, 
for example, by armored cable or an enclosure that would prevent cutting with simple tools. 
 
 
 
Should you require additional information, please contact Tess Espejo at (416) 288-2212 or by 
email at Theresa.Espejo@ul.com. 

 

Yours truly, 
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