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INTERPRETATION OF REQUIREMENT ON THE INTENDED APPLICATION OF A 
DIMENSION 

(Clauses 6.1.3, 9.1.1, 9.4.2, 9.4.4, 9.4.5, 9.4.6, 9.4.7 and A5.2) 
 

 
The following is an interpretation by the ULC Standards Committee on Fire Tests on CAN/ULC-
S115, Standard Method of Fire Tests of Firestop Systems.  The interpretation is being issued in 
response to a request for interpretation received by ULC Standards pertaining to the Clauses 
listed below. 
 
Issue: 
 
Clause 6.1.3 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
6.1.3 Through-penetrating items shall be installed such that they extend 305 mm beyond the faces of the 
surrounding wall or floor construction on the exposed side, and 915 mm on the unexposed side. The extended 
portion of the through-penetrating items on the unexposed side shall be supported in the same manner as 
methods employed in field installation. 

 
Clause 9.1.1 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
9.1.1 In addition to the requirements of Subsection 5.2, Furnace Temperature Measurements and Control, for 
tests of floor-to-wall and head-of-wall joint firestop systems, at least three furnace thermocouples shall be used 
with a maximum spacing between thermocouples of 915 mm. The junction of each thermocouple shall be placed 
at a point 305 mm below the exposed horizontal surface of the test assembly and 150 mm away from the exposed 
vertical surface of the test assembly at the beginning of the test. 

 
Clause 9.4.2 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
9.4.2 A joint firestop system shall have a manufactured splice and a field splice tested. When the technique of 
the manufactured splice is the same as the field splice, only the field splice need be tested. The minimum distance 
between a splice and the nearest furnace wall shall be 305 mm. The minimum separation between splices in a 
joint firestop system shall be 915 mm. Reduction of the minimum separation distances is acceptable when it is 
demonstrated that the reduced separation distance does not affect test results. 

 
Clause 9.4.4 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
9.4.4 FLOOR-TO-FLOOR JOINT FIRESTOP SYSTEMS - Floor-to-floor joint firestop systems are designed 
for installation in linear openings between adjacent floor structures. The minimum distance that a firestop system 
has to be to the nearest furnace wall parallel with its length shall be 1-1/2 times the thickness of the floor or 305 
mm, whichever is greater. The minimum length of the joint firestop system exposed to fire shall be 915 mm if the 
length of the joint firestop system exposed to fire is at least ten times greater than the maximum joint width. For 
joint firestop systems having a length to maximum joint width ratio which is less than ten to one, the minimum 
length of the joint firestop system exposed to fire shall be 3.7 m. 

 



 

    
   

Clause 9.4.5 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
9.4.5 WALL-TO-WALL JOINT FIRESTOP SYSTEMS - Wall-to-wall joint firestop systems are designed for 
installation in linear openings between adjacent wall structures. The minimum distance that a joint firestop system 
has to the nearest edge of the test frame parallel with its length shall be 1-1/2 times the thickness of the wall or 
305 mm, whichever is greater. The minimum length of the joint firestop system exposed to fire shall be 915 mm if 
the length of the joint firestop system exposed to fire is at least ten times greater than the maximum joint width. 
For joint firestop systems having a length to maximum joint width ratio which is less than ten to one, the minimum 
length of the joint firestop system exposed to fire shall be 2.7 m. Asymmetrical joint firestop systems shall be 
tested from both sides unless the joint firestop system is designed for fire exposure on only one side or it is 
documented that the side with the lower fire resistance rating is tested. 

 
Clause 9.4.6 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
9.4.6 FLOOR-TO-WALL JOINT FIRESTOP SYSTEMS - Floor-to-wall joint firestop systems are designed for 
installation in horizontal linear openings between floor and wall structures. The wall structure used for the test 
assembly shall extend a minimum of 305 mm beyond each surface of the floor structure. The minimum length of 
the joint firestop system exposed to fire shall be 915 mm if the length of the joint firestop system exposed to fire is 
at least ten times greater than the maximum joint width. For joint firestop systems having a length to maximum 
joint width ratio which is less than ten to one, the minimum length of the joint firestop system exposed to fire shall 
be 3.7 m. 

 
Clause 9.4.7 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
9.4.7 HEAD-OF-WALL JOINT FIRESTOP SYSTEMS - Head-of-wall joint firestop systems are designed for 
installation in horizontal linear openings between wall and floor or roof structures. The floor or roof structure used 
for the test assembly shall extend a minimum of 305 mm beyond each surface of the wall structure. The minimum 
length of the joint firestop system exposed to fire shall be 915 mm if the length of the joint firestop system exposed 
to fire is at least ten times greater than the maximum joint width. For joint firestop systems having a length to 
maximum joint width ratio which is less than ten to one, the minimum length of the joint firestop system exposed to 
fire shall be 2.7 m. Asymmetrical joint firestop systems shall be tested from both sides unless the joint firestop 
systems are designed for fire exposure on only one side or it is documented that the side with the lower fire 
endurance rating is tested. 

 
Clause A5.2 of CAN/ULC-S115-11 states: 
 
A5.2 The 915 mm extension on the unexposed side is meant to represent a continuous penetrating item of 
the same configuration. 

 
Question: 
 
Is the 915 mm dimension in the Clauses listed above intended to be applied as a prescriptive 
dimension for field installations? 
 
Response: No. 
 



 

    
   

Rationale: 
 
The 915 mm dimension is solely for the purpose for the construction of the test assembly.  
 
The Standard addresses two types of firestop systems:  
 
1) Through-Penetration Firestop System:  a firestop system that seals the opening around 
penetrating items, such as cables, cable trays, conduits, ducts, and pipes, which pass through the 
entire assembly. The Standard prescribes a length of 915 mm as the extension on the unexposed 
side of the test specimen to simulate a continuous penetrating item used in the field.  
 
2) Joint Firestop System:  a firestop system that provides a seal along a continuous linear 
opening between two fire-resistance rated assemblies, or bounded by a fire-resistance rated 
assembly, to prevent the spread of fire. The prescribed minimum length of 915 mm in the 
Standard is to simulate the minimum test sample size that can be used to evaluate the joint 
system.  
 
The ULC Standards Committee on Fire Test has agreed to have the Task Group further examine 
and establish more clarity during the next review of the Standard. 
 
Should you require additional information, please contact Mary Huras at (613) 755-2729 
ext.61425 or by email at Mary.Huras@ul.com. 
 
Yours truly, 
 
ULC STANDARDS 

 

 
G. Rae Dulmage 

Director, ULC Standards 
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